MOHOnovosti: Genijalke iz romana na školskome panou

Učenici 4.3 razreda, Alek Blečić, Leonarda Buneta, Enea Cetina, Lucija Orlić, Hanna Prskalo, Niko Rubeša i Marija Šverko, izradili su plakat s naslovom „Genijalke iz romana“ u čast izuzetnim književnicama i književnim junakinjama. Plakat je postavljen na školski pano 27. rujna 2022.


Školski pano (GAM)

Njime su htjeli popularizirati autorice, koje su manje prisutne u školskome programu od muških autora. Kažu kako čitamo iz perspektive muškaraca i svjesni smo njihovih problema, dok zaboravljamo kako je ženama tijekom povijesti bilo znatno teže (primjerice, trebale su se izboriti za svoje mjesto u svijetu književnosti). Odabrali su stoga snažne i samouvjerene žene za svoj plakat. Centralno je mjesto zauzela Frida Kahlo, o kojoj je Slavenka Drakulić napisala roman „Frida ili o boli“. Na panou je moguće otkriti i popularne romane koje su napisale književnice Elena Ferrante, Marija Jurić Zagorka i Louisa M. Alcott.


Učenici 4.3 razreda (GAM)

Učenici 4.3 ističu kako bi se neki romani trebali naći i na popisu obveznih lektirnih naslova. Takvo je književno djelo, primjerice, roman „Male žene“ već spomenute Louise M. Alcott.

 

Chiara Pičuljan (3.3)

Popularni postovi s ovog bloga

Nastavnice Ana Buchberger Đaković, Doris Žibert i Biljana Valentin-Ban (o uspjesima, književnicama i genijalnim junakinjama)

Rezultati ankete o Mariji Jurić Zagorki

Sudjelovanje učenika 4.3 u projektu Genijalke iz romana