Oskarovke Ana Šubat i Laura Afrić

Ana Šubat i Laura Afrić učenice su 4.4 razreda. Obje su dobitnice Oskara znanja. Njihovi su najveći uspjesi povezani s prirodoslovnim predmetima, no izrazito su svestrane. Rado sudjeluju u školskim projektima. Primjerice, njihovi su radovi predstavljeni na Festivalu znanosti 2021. (projekt Književni svemir Arthura C. Clarkea), a Laura Afrić bila je dugogodišnja školska novinarka te je objavila brojne članke na školskim stranicama. Odazvale su se našemu pozivu te pripremile kratak tekst o svojemu školovanju, uspjesima, umjetničkim interesima i romanu „Genijalna prijateljica“.


Ana Šubat i Laura Afrić (GAM)

Prirodoslovlje nas je zainteresiralo još i prije osnovne škole, a ona je još dodatno potaknula naše zanimanje. Oduvijek nas je fasciniralo kako funkcioniraju živa bića i njihov odnos s okolinom u kojoj žive. Uz to su posebno povezana istraživanja iz područja biologije i geografije. Kako bismo još više toga mogle naučiti, još u osnovnoj školi okušale smo se u natjecanjima povezanim s područjima naših interesa. A to smo onda nastavile i tijekom srednjoškolskoga obrazovanja. Uz prirodoslovlje užitak pronalazimo i u umjetnosti, a posebice u književnosti i glazbi (toplo preporučujemo bend Depeche Mode). Igrom slučaja, obje nas zanimaju različiti žanrovi, a posebno znanstvena fantastika i fantasy. Međutim, obje smo ostale očarane, a neki bi rekli i opčinjene, romanom „Genijalna prijateljica“ autorice Elene Ferrante. Privukla nas je kompleksnost likova i radnje, vrlo vjerodostojno smještene u Napulj 50-ih godina prošloga stoljeća. Knjiga nas je oduševila višeslojnim prikazom ženskoga prijateljstva i važnosti obrazovanja. Mnoštvo interesa čini život zanimljivim i omogućuje nam da svaki dan naučimo nešto novo.

 

Ana Šubat i Laura Afrić

 

MOHOgenijalke

Popularni postovi s ovog bloga

Nastavnice Ana Buchberger Đaković, Doris Žibert i Biljana Valentin-Ban (o uspjesima, književnicama i genijalnim junakinjama)

Rezultati ankete o Mariji Jurić Zagorki

Sudjelovanje učenika 4.3 u projektu Genijalke iz romana