Genijalne autorice i junakinje: Izlaganja maturanata

Dana 15. studenoga 2022. godine u učionici 104 naši su maturanti održali brojna izlaganja o genijalnim spisateljicima i njihovim junakinjima. Izlaganja su osmišljena u okviru školskoga projekta „Genijalke iz romana“, koji se provodi tijekom tekuće školske godine.


Ana Šubat i Laura Afrić

Sve su započele učenice 4.4 razreda Laura Afrić i Ana Šubat, koje su nam predstavile spisateljicu Elenu Ferrante i njezino djelo „Genijalna prijateljica“, predivnu priču o prijateljicama Eleni i Lili koje pokušavaju naći svjetlo u tami Napulja 1950-ih. Potom je Alanis Klanac, učenica 4.5 razreda, izvrsno predstavila knjigu Margot Lee Shetterly „Hidden figures“ i usporedila je s istoimenim filmom. Iva Radojčić i Lara Desnica slijedile su s prezentacijom o romanu Louise May Alcott „Male žene“. Jako su lijepo povezale roman sa školskim predmetima i predstavile nam hobije sestara obitelji March. Taj je sat zaokružio učenik 4.3 razreda Vito Didović predstavljajući djelo „Dora i Minotaur“, kojim je prikazan život Dore Maar, Picassove muze, autorice Slavenke Drakulić.


Alanis Klanac

Iva Radojčić i Lara Desnica

Vito Didović

U naredni sat uvela nas je Nika Duraković, učenica 4.4 razreda, koja je napravila prezentaciju o knjizi „Kuća za ptice“ autorice Eve Meijer. To je divna priča o genijalki koja je uživala promatrajući ptice te započela suživot s njima. Zatim je Marko Drozdek, također učenik 4.4 razreda, predstavio knjigu „Kamen na cesti“, koji se može povezati sa životom poznate Marije Jurić Zagorke. Tara Šustar i Karlo Mance zaključili su sat svojom prezentacijom o svima poznatim „Igrama gladi“, autorice Suzanne Collins. Usporedili su film i knjigu i zainteresirali mnoge učenike za čitanje tog romana.


Nika Duraković

Marko Drozdek

Tara Šustar i Karlo Mance

Završni sat otvorila je učenica 4.4 razreda Klara Matković, koja nam je predstavila biografiju „Mileva Einstein, teorija tuge“, autorice Slavenke Drakulić. Potom je Elena Matić, učenica 4.4 razreda, predstavila biografiju jedne od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije ženske znanstvenice Marie Curie, „Smiješna ideja da te više neću vidjeti“, autorice Rose Montero. Zadnja je prezentacija dana bila ponovo o „Malim ženama“. Pripremili su je učenici 4.3 razreda Lucija Orlić i Alek Blečić. Predstavili su tadašnji položaj žene i pobliže opisali živote sestara obitelji March.


Klara Matković



Elena Matić


Lucija Orlić i Alek Blečić

Sve su prezentacije bile veoma zanimljive, naučili smo ponešto o položaju žene tijekom povijesti, proširio se glas o genijalnim spisateljicama, a izlagači su uspjeli navesti publiku na čitanje navedenih djela. Pitajte bilo koga, svi će vam reći kako su se zainteresirali barem za jedno djelo!

 

Ema Juriša, 4.4




Popularni postovi s ovog bloga

Nastavnice Ana Buchberger Đaković, Doris Žibert i Biljana Valentin-Ban (o uspjesima, književnicama i genijalnim junakinjama)

Rezultati ankete o Mariji Jurić Zagorki

Sudjelovanje učenika 4.3 u projektu Genijalke iz romana