Genijalne autorice i junakinje: Izlaganja i glumačke izvedbe učenica prvih razreda

Ovoga ponedjeljka, 23. siječnja 2023. godine, učenice 1.1 i 1.4 razreda predstavile su svoje radove vezane uz projekt Genijalke iz romana. 


Cilj ovoga projekta jest usredotočenost na spisateljice i junakinje romana koje su se često tijekom povijesti nalazile u sjeni muškoga roda, tj. spisatelja i junaka. Osim samih izlaganja imali smo prilike pogledati i dvije izvedbe Berislave Srne Grgurić. Ona je s mentorom dramaturški obradila jedan ulomak iz romana „Genijalna prijateljica“, autora koji svoj identitet prikriva pseudonimom Elena Ferrante. Također, pripremila je i monolog iz Krležine drame „U agoniji“. Navedena se učenica priprema za ovogodišnji LiDraNo te vjerujemo kako će ostvariti uspjeh.


Berislava Srna Grgurić, glumačka izvedba

Prvi se blok izlaganja održao u 1.1 razredu, a gošće su bile učenice 1.4 razreda: Doria Đorđević, Iva Balent i Dora Stanković.


Doria Đorđević

Doria Đorđević predstavila je već spomenutu „Genijalnu prijateljicu“. S pomoću prezentacije osvrnula se na autoricu i njezina djela te posvetila opisu i karakterizaciji dviju junakinja. Zaključila je kako je izgledalo tadašnje društvo, 50-ih godina 20. stoljeća, te povezala književno djelo s nastavnim predmetima Povijest i Geografija.


Iva Balent

Iva Balent predstavila nam je knjigu „Zelena“, koja pripada trilogiji autorice Heather S. Ransom. Prezentacija je obuhvatila kompoziciju književnoga djela, osebujan i detaljan sadržaj te povezanost književnoga djela s nastavnim predmetima Biologija i Glazbena umjetnost. Mnogo se učenika zainteresiralo za navedeni naslov, koji nosi važnu poruku.


Dora Stanković

„Igre gladi“ Suzanne Collins predstavila je Dora Stanković. Film „Igre gladi“ svima nam je poznat, no ne i knjiga, stoga nam je Dora detaljnije predstavila radnju te glavnu junakinju. Djelo je svrstala u distopijski roman i navela važne književnoteorijske termine povezane s njime. Objasnila je korelaciju s više nastavnih predmeta, Geografijom, Informatikom, Glazbenom umjetnošću i Poviješću.

U 1.4 razredu gostovale su učenice 1.1 razreda Stela Mataija i Lucija Šestak.


Stela Mataija


Stela Mataija predstavila je knjigu „Djevojka s bisernom naušnicom“, povijesni roman spisateljice Tracy Chevalier, inspiriran slikom Johannesa Vermeera iz 17. st. Ona se bavila temom i sadržajem te karakterizacijom glavne junakinje. Na zanimljiv je način objasnila pojam intermedijalnosti te pojam konteksta (povijesnoga, društvenoga i osobnoga).


Lucija Šestak

Lucija Šestak na samome je kraju predstavila knjigu „Imaš fejs?“ suvremene hrvatske autorice Jasminke Tihi-Stepanić. Budući da piše za „Modru lastu“ i „Smib“, autorica je već bila poznata učenicima. Lucija je detaljno predstavila njezin rad, sažeto prepričala radnju te objasnila ideju djela. Dotaknula se društvenih i obiteljskih problema koji se pojavljuju u romanu. Objasnila je njegovu povezanost s nastavnim predmetom Informatika.

Zahvaljujemo učenicama na zanimljivih devedeset minuta te predstavljanju romana koje vrijedi čitati. 

 

Tara Petrc (1.1)

Popularni postovi s ovog bloga

Nastavnice Ana Buchberger Đaković, Doris Žibert i Biljana Valentin-Ban (o uspjesima, književnicama i genijalnim junakinjama)

Rezultati ankete o Mariji Jurić Zagorki

Sudjelovanje učenika 4.3 u projektu Genijalke iz romana