Osvrt na zagrebačku predstavu „Genijalna prijateljicaˮ (Elena Ferrante) 

Dana 13. travnja ove godine, čuvši da je na scenu mog najdražeg Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, prema ideji izvrsne redateljice Marine Pejnović, postavljena vrlo opsežna predstava „Genijalna prijateljicaˮ, nastala prema četverodijelnom romanu poznate talijanske književnice Elene Ferrante, iz Delnica sam s ocem krenula prema Zagrebu, s nestrpljenjem iščekujući trenutak kad će se otmjeni crveni zastori razmaknuti i trosatna predstava započeti.


Ispred HNK-a (privatna fotografija)

U središtu radnje nalaze se dvije najbolje prijateljice, Lila i Lenu, koje žive u siromašnoj napuljskoj četvrti pedesetih godina prošloga stoljeća. Roman je već prvim izdanjem osvojio čitatelje i kritiku. Jedna od dviju prijateljica blaga je i željna putovanja, dok je druga žestoka i beskompromisna, prava borkinja za vlastito dostojanstvo.

Pratimo odrastanje i sudbinu dviju djevojčica, njihovo kompleksno, ali iznimno prijateljstvo, uklopljeno u vrlo bogatu sliku društva, ispresijecanu sukobima, ljubavlju i rivalstvom. Sitni prevaranti, patrijarhalne obitelji, mutni poslovi te dogovoreni brakovi plutaju u priči o jednome svijetu koji je utjecao na sadašnjost.

Budući da više od svega volim kazalište i pratim cjelokupnu domaću kazališnu scenu, ovo je doista jedna od najboljih predstava koju sam pogledala. Djevojčicu Lilu sjajno je utjelovila prvakinja drame HNK-a, Jadranka Đokić, koja je ovom maestralnom ulogom još jednom opravdala svoj status u HNK-u, dok je Lenu isto tako sjajno utjelovila glumica Iva Mihalić. Pejnović je nekim likovima prilikom dramatizacije promijenila početni mentalitet, znajući za njihovo kasnije ponašanje. No, bez obzira na to, „skidam kapu” njoj i uigranoj glumačkoj postavi koja je ovo, kao što malo prije rekoh, zahtjevno djelo postavila na scenu, jer to ne bi mogao svatko.

Bilo bi nepravedno – uz Đokić i Mihalić – ne spomenuti i druge glumce koji igraju u predstavi. Mirta Zečević, Ivan Jončić, Alen Šalinović, Ana Begić Tahiri, Daria Lorenci Flatz, Barbara Vicković, Dušan Bućan, Goran Grgić, Olga Pakalović i Silvio Vovk, samo su neki od publici već dobro znanih glumaca Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a koji su također dijelom ove dramatične uspješnice. Scenografija Zdravka Ivandija Kirigina oskudna je brojem scenskih predmeta i kulisa, no vrlo je efektna i nadopunjuje se dramatičnom rasvjetom koja prati radnju. Također, vrlo je zanimljiva i glazba Josipa Maršića.  

Svakome, tko je pročitao ovaj moj kratak osvrt na predstavu, toplo bih preporučila da, ako je u prilici, ode u zagrebačko HNK pogledati „Genijalnu prijateljicu” jer mislim da je upravo ona kazališno djelo s najvećom i najprofesionalnijom glumačkom postavom te najdetaljnijom i napetom radnjom.

Još jednom, sve pohvale glumcima, redateljici i ostatku ekipe koji su pripomogli u stvaranju ove uistinu genijalne predstave.

Sigurna sam kako će zagrebačko HNK i u budućnosti stvarati velike i poznate kazališne uspješnice poput ove, jer je poznato po svojoj kvaliteti, talentiranoj glumačkoj postavi, te cjelokupnoj profesionalnosti svih zaposlenika koji sudjeluju u stvaranju predstava. 

 

Berislava Srna Grgurić (1.1)

Popularni postovi s ovog bloga

Nastavnice Ana Buchberger Đaković, Doris Žibert i Biljana Valentin-Ban (o uspjesima, književnicama i genijalnim junakinjama)

Rezultati ankete o Mariji Jurić Zagorki

Sudjelovanje učenika 4.3 u projektu Genijalke iz romana